Help de insecten een handje

De afgelopen decennia is de insecten populatie in Europa gigantisch afgenomen. Veel soorten vlinders, bijen en andere insecten verdwijnen in een ongekend snel tempo. Dit is niet enkel slecht nieuws voor natuurliefhebbers en voor de biodiversiteit, maar heeft ook een verwoestend effect op de landbouw, waar insecten voor de bestuiving en voor de preventie van plagen zorgen. Bovendien wordt het hele ecosysteem hierdoor beïnvloed, zoals de dieren die afhankelijk zijn van deze insecten als voedsel.

Sinds 1990 is de vlinderpopulatie bijna gehalveerd, dus in iets minder dan 25 jaar. Ook met de bijen is het slecht gesteld; in slechts enkele jaren zijn de Europese bijen kolonies met gemiddeld 30% afgestorven als gevolg van “Colony Collapse Disorder (CCD)”. Ook met de situatie van andere insectensoorten zoals bijvoorbeeld het lieveheersbeestje en de libellen is het zeer slecht gesteld. De voornaamste redenen voor de afname van de insecten populaties en het verdwijnen van de biodiversiteit zijn het gebruik van pesticiden en het verlies aan habitat door de intensieve landbouw.

Insecten zoals kevers, vliegen, vlinders en wilde bijen zijn van essentieel belang voor het bestuiven van bloemen zodat deze zich kunnen ontwikkelen in nieuwe zaden. Andere insecten zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes eten op hun beurt dan weer andere insecten zodat de populaties in evenwicht blijven en plagen voorkomen worden. Nu deze ecologische balans sterk verstoord wordt, kan dit zeer schadelijke gevolgen hebben. De situatie waarin de insecten verkeren zijn een belangrijke indicatie voor de gezondheid van het gehele ecosysteem; van de planten, van de kleine tot de grote zoogdieren, allen worden negatief beïnvloed hierdoor.

We kunnen echter zelf ons steentje bijdragen door de insecten een handje te helpen in onze eigen omgeving. Allereerst natuurlijk door geen pesticiden of andere chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Omdat er steeds minder wilde habitat voor insecten is om in te leven, is het aan ons om dit gat op te vullen. Door voor inheemse planten in je tuin te kiezen steun je de insecten. Inheemse planten trekken inheemse insecten aan, die andere dieren zoals spinnen, kikkers, padden, hagedissen, vleermuizen en vogels weer helpen overleven. Het komt de biodiversiteit in de tuin ten goede wat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen overbodig maakt.

“Insecten hotels” zijn gemakkelijk zelf te bouwen en kunnen gemaakt worden van allerhande gevonden of gerecycled materiaal. Dit is niets meer dan een kastje met takjes, houtblokken met voorgeboorde gaten, sleuven en/of holle pijpjes erin. Solitaire bijen, (sluip)wespen, lieveheersbeestjes, vlinders en allerhande andere insecten vinden hier een schuilplek om te overwinteren. Hiermee kunnen we een leefruimte voor insecten te creëren en de natuur een steuntje in de rug geven. In een maatschappij die steeds verder verstedelijkt, wordt de natuurlijke habitat van veel insecten steeds kleiner, insectenhotels bieden hier dus een uitkomst.

Diegenen die nog een stap verder willen gaan kunnen natuurlijk overwegen om bijen te gaan houden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt heb je voor bijenhouden weinig ruimte nodig; zo is het ook in de stad mogelijk (het stadsimkeren). Bovendien kan men enkele keren tussen mei en augustus een goede oogst honing tegemoet zien. Voor advies kun je het beste een imker in je buurt raadplegen.

Er zijn dus verschillende manieren waarop we zelf kunnen bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit en daarmee het gehele ecosysteem. Individueel kunnen we wellicht slechts een klein verschil maken, maar als onze familie, onze buren en onze gemeenschap mee gaan doen, dan kunnen we daadwerkelijk het verschil maken.

 

Keltische_knoop

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s