Niet links, noch rechts: Anarchistisch

De begrippen “links” en “rechts” zijn oorspronkelijk parlementaire begrippen. Zij vinden hun oorsprong in de val van het Ancien regime en de Franse revolutie. De conservatieven bevonden zich rechts in het parlement en de revolutionairen links. Het anarchisme wordt op grond van deze termen in veel gevallen als “links” aangeduid, terwijl feitelijk het anarchisme niet binnen deze termen te vatten is. Het anarchisme ziet principieel af van parlementaire deelname en daarmee onderscheidt zij zich duidelijk van staatsbevorderende en centralistische stromingen, zowel binnen het “rechtse” als het “linkse” politieke spectrum. Anarchisme representeert een beweging die begint bij de basis en geen vertegenwoordigers, bureaucraten of leiders nodig heeft.

Anarchisme is door de geschiedenis heen nooit bezielt geweest door het parlementarisme, maar heeft deze altijd permanent afgewezen. Daarom heeft het met richtingen zoals links of rechts, links socialisme of rechts fascisme niets gemeen. Het probleem ligt immers bij regeringen en parlementaire vertegenwoordigers in het algemeen, ongeacht of deze nu rechts of links van aard zijn. Betekenisloze en rekbare termen zoals “links” en “rechts” zijn enkel bedoelt om mensen te verdelen en hun gedachten te vertroebelen. We moeten eerst leren om begrippen zelf in te vullen, in plaats van deze aan ons te laten dicteren. Dan pas kunnen we ons leven in eigen handen nemen en het anarchisme echte inhoud geven.

Anarchisme verzet zich tegen iedere vorm van totalitairisme. Een parlementaire democratie kan, net zo gemakkelijk als het fascisme of het bolsjewisme, totalitaire vormen aannemen; de juridische middelen (wetten en vorderingen) en uitvoerende organen (leger, politie) zijn immers al voor handen. Democraten onderscheiden zich meestal van meer totalitaire staatsvormen en hun extremisme door de zogenaamde burgerlijke inspraak. Echter “democraten” en “extremisten” hebben in principe meer met elkaar gemeen dan dat zij toe willen geven. Beiden zijn centralistisch, hiërarchisch, staatsbevorderend, bureaucratisch en autoritair.

Anarchisme daarentegen verzet zich tegen iedere vorm van dominantie en dwang, het baseert zich op een organisatie van onderop. Eigen verantwoordelijkheid en zelfdiscipline vervangen afhankelijkheid en autoriteit. Zelfbestuur op alle delen van het leven neemt de plaats in van de hiërarchische indeling. Het enige onderscheid dat een anarchist dus moet maken, is niet tussen “links” en “rechts”, maar tussen “onder” en “boven”. Wij moeten de nadruk leggen op de echte tegenstellingen: onderdrukten en onderdrukkers, staat en gemeenschap, arm en rijk, enzovoorts. Dat stelt ons in staat om de waarheid te aanschouwen, wat ons een betere start biedt om het idee van een vrije samenleving zonder dwang te implementeren.

 

Keltische_knoop

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s