Stop Kernenergie in Petten en de rest van de Wereld

De kernreactor in Petten is vorig jaar stilgelegd wegens een reeks veiligheidsincidenten. Een aantal medewerkers overtraden de veiligheidsregels. De opdracht van de Kernfysische Dienst om de productie van isotopen tijdelijk te staken, werd gegeven nadat in een afvaltank in eerste instantie zo veel uranium was gemeten dat een spontane kettingreactie mogelijk was. Bij een ander incident negeerde het personeel in de regelkamer een kapotte gas detector, waardoor wekenlang niet kon worden geregistreerd of er radioactieve lucht naar de buitenwereld ontsnapte. Bij een ander onderzoek werd ontdekt dat de controle op een vitaal onderdeel van de kernreactor al tien jaar niet meer plaatsvond. In heel Europa zien we vergelijkbare incidenten. Praktisch geen enkele kerncentrale lijkt te voldoen aan de veiligheidsnormen die er wettelijk aan gesteld worden. Hoe ouder een kerncentrale wordt, hoe gevaarlijk het wordt om deze te laten opereren. Ondanks de vele miljoenen die in verouderde kerncentrales worden gestoken blijven deze uiterst gevaarlijke situaties bestaan, zoals met de gebeurtenissen bij de kernreactor in Petten pijnlijk duidelijk werd.

In de Europese kernenergie sector worden honderden miljarden verdiend. Er bestaat dan ook geen twijfel over: ook bij kernreactors gaat de winst boven de veiligheid. Wat de verschrikkelijke gevolgen hiervan kunnen zijn, kunnen we aanschouwen in de Oekraïense stad Tsjernobyl, waar in 1986 een ramp plaats vond. De reactor ontplofte midden in de nacht, waarbij 400 keer zoveel radioactief materiaal vrij kwam als bij de atoombom op de Japanse stad Hiroshima. In 2006 publiceerde Greenpeace een rapport over de kernramp in Tsjernobyl, waarin gesteld werd dat het aantal aan de ramp gerelateerde doden door kanker rond de 93.000 zou liggen en het totale aantal doden rond de 200.000. Onderzoeken wijzen uit dat in het dichtbevolkte Europa een kernramp nog grotere en verstrekkender gevolgen zou kunnen hebben dan de kernramp in Tsjernobyl.

Kernafval kan tot 240.000 jaar radioactief blijven. Om schade aan mens en dier te voorkomen, moet dit kernafval dan ook geïsoleerd blijven. Echter schokkend genoeg is er tot op de dag van vandaag nog geen enkele gram van de vele miljoenen tonnen aan kernafval veilig opgeslagen. Zo ontsnapt niet ver over de Nederlandse grens al meer dan 40 jaar kernafval uit de zoutkoepel in Asse (Duitsland), waarin ongeveer 125.000 vaten laag- en 1300 vaten middel-radioactief afval zijn opgeslagen. Studies tonen aan dat het aantal kankergevallen om en nabij Asse vele malen hoger is dan het landelijk gemiddelde. Tussen 1946 en 1982 hebben veel Europese landen, waaronder Nederland, eveneens hun kernafval gedumpt in de Grote en Atlantische Oceaan. Het radioactieve afval werd verpakt in vaten gevuld met beton. In 1995 bleken diverse van deze vaten te lekken en het water, sediment en zeeleven te verontreinigen. Ongeveer 70 jaar na de ontdekking van atoomsplitsing hebben wetenschappers nog geen enkele manier gevonden om kernafval op te slaan zonder dat mens en dier in gevaar komen. Een eindopslag voor radioactief afval zou voor een extreem lange periode geografisch stabiel moeten zijn en de vraag is dan ook of een dergelijke plaats op deze wereld überhaupt te vinden is.

Zoals we recent nog in Fukushima hebben gezien is de geschiedenis en realiteit van kernenergie er een van incidenten en ongelukken. De voordelen wegen simpelweg niet op tegen de gevaren. Kernenergie is geen duurzame energie en betekent een ongekend gevaar voor zowel mens als dier. Willen wij onszelf en toekomstige generaties beschermen tegen dit kwaad dan moeten we in opstand komen tegen de atoomlobby en de sluiting eisen van kerncentrales wereldwijd.

Sluit de kerncentrales: in Petten en de rest van de wereld!

Stop kernenergie!

Keltische_knoop

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s