Ecoaldeas: Alternatief voor de toekomst?

De economische crisis heeft Spanje hard getroffen. Werkeloosheid, huis uitzettingen en een alsmaar verder toenemende sociale ongelijkheid hebben hun tol geëist van de samenleving. De crisis heeft echter ook een keerzijde; het land is een ware kweekvijver geworden voor allerhande verschillende sociale experimenten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de tientallen zelfvoorzienende “Ecoaldeas” (ecodorpen) die door geheel Spanje verschijnen, meestal gebouwd op de oude ruïnes van veelal middeleeuwse spooksteden.

Een van de allereerste Ecoaldeas dateert echter al van voor de crisis en werd in Matavenero gesticht; een geïsoleerde bergachtige regio in het noordwesten van Spanje. In de jaren ’80 werd daar een verlaten mijnwerkersdorp bezet door een groep activisten. Hoewel deze activisten eerst nog in tenten woonden en bij gebrek aan elektriciteit nog kaarsen en olielampen moesten gebruiken, wisten ze hun groep al snel uit te breiden wat hen in staat stelde het vervallen dorp weer bewoonbaar te maken. Paden werden weer vrij gemaakt, de oude gebouwen werden weer bewoonbaar gemaakt en een twee kilometer lang kanaal werd hersteld om de aanvoer van water veilig te stellen. Tuinen en akkers werden aangelegd om in het eigen voedsel te voorzien. Door een gedeelte van de oogst te verkopen en bij te klussen werd er geld ingezameld om het dorp verder leefbaar te maken en om de zonnepanelen en de windmolens te kopen die hen in staat stelde hun eigen elektriciteit op te wekken.

In deze tijd van sociale afbraak, bezuinigingsdieet en economische recessie, zijn steeds meer mensen gedwongen om weer zelfvoorzienend en duurzaam te gaan leven. In de consumentencultuur van vandaag de dag ervaren zij veel problemen om te leven met wat zij als “tekorten” zien, terwijl deze dat feitelijk niet zijn. Mensen worden gedwongen om weer te leren leven zonder het verlangen om te consumeren en te leven met datgene dat zij tot hun beschikking hebben. Het concept van de Ecoaldeas stelt ons in staat ons eigen leven weer in eigen handen te nemen, zonder afhankelijk te zijn van de staat en de megabedrijven die de moderne samenleving in een wurggreep hebben. Het leert ons weer om duurzaam te leven op een menselijke schaal.

Wellicht nog belangrijker dan de creatie van deze zelfvoorzienende Ecoaldeas, is het promoten van de achterliggende principes ervan. Deze utopische vrijplaatsen inspireren ons en laten het grote publiek zien dat er weldegelijk alternatieve vormen van samenleven mogelijk zijn. Zij laten ons zien dat er weldegelijk een uitweg is uit de uitzichtloze ellende van de economische crisis en de moderne consumentencultuur. Gezien de economische en ecologische crisis waar de mensheid momenteel mee geconfronteerd wordt, hebben we nog vele duizenden nieuwe ecodorpen en vergelijkbare initiatieven nodig. De Ecoaldeas kunnen de mondiale vernietiging stoppen door duurzame regionale economieën en gemeenschappen te creëren waarin onze traditionele cultuur behouden kan blijven. Dat is wat deze initiatieven zo belangrijk maakt: zij bieden ons hoop voor de toekomst!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s