Lynch-mobs, Razzia’s en Collectieve Bestraffing in Palestina

Afgelopen juni werden er drie jonge Joodse kolonisten in de West Bank ontvoerd en om het leven gebracht. Dit werd al snel een voorwendsel voor de Israëlische veiligheidstroepen om hun barbaarse acties tegen het Palestijnse volk nog verder voort te zetten doormiddel van massale arrestaties en collectieve bestraffingen.

Sinds de ontvoering aan het licht kwam hebben Israëlische militairen stelselmatig razzia´s uitgevoerd, honderden Palestijnse burgers gearresteerd en Gaza gebombardeerd. Tijdens deze grootste militaire aanval op de West Bank sinds meer dan een decennium, zijn gehele dorpen, steden, wijken en vluchtelingenkampen, universiteiten, publieke instanties en hulpverleningsorganisaties binnen gevallen, overhoop gehaald, gesloopt en bestolen. Israëlische veiligheidsdiensten spelen een rol als rechter en in sommige gevallen zelfs als beul tegelijk. Ook de mate van geweld tegen de Palestijnen en hun eigendommen is sinds de ontvoering in extreem toegenomen.

Als gevolg van deze Israëlische haatcampagne tegen de Palestijnse bevolking zijn er al diverse doden gevallen. Vorige week vrijdag werd de 16 jarige Palestijnse tiener, Jihad Mohammed Dodin, tijdens een demonstratie in Dura door Israëlische veiligheidstroepen dood geschoten. Afgelopen week liepen de spanningen nog verder op toen Yousef Abu Zagha, een 16 jarige jongen van Palestijnse afkomst, door Israëlische militairen in Jenin werd omgebracht en de 15 jarige Mohammad Abu Khdeir uit wraak door Joodse kolonisten werd ontvoerd en vermoord. Een paar dagen ervoor was door de Joodse kolonisten ook al geprobeerd een 10 jarig jongetje te ontvoeren. Hij wist echter ternauwernood te ontsnappen, met flinke blauwe plekken aan zijn hals. De Israëlische autoriteiten werden hierop gecontacteerd, maar deze deden uiteraard niks. In tegendeel, na de vondst van de lichamen van de drie Joodse kolonisten stonden de autoriteiten twee dagen lang oogluikend lynch-mobs toe. Het is nog dan ook maar de vraag of de (pogingen tot) ontvoering zich enkel tot deze twee jongens beperken of dat er nog andere onbekende slachtoffers te betreuren zijn.

Vooraanstaande Westerse politici, waaronder ook de Nederlandse Minister van BuZa Frans Timmermans, wisten niet hoe snel ze er bij moesten zijn om hun afschuw uit te spreken over deze “daad van terreur” tegen de drie Joodse kolonisten. Over de Palestijnse kinderen die al jarenlang op dagelijkse basis worden aangevallen en vermoord door Israëlische veiligheidstroepen blijven zij echter opvallend stil. Hoewel het nog niet bekend is wie de Joodse kolonisten vermoord heeft, lijkt heel Israël om (nog meer) Palestijns bloed te schreeuwen. Premier Netanyahu was er heel snel bij om de schuld van de ontvoering bij Hamas te leggen. De VN en andere instanties hebben hierop de Israëlische regering gevraagd om met bewijs te komen van de schuld van Hamas aan de ontvoering en moord op de drie kolonisten, echter tot op de dag van vandaag hebben is er nog steeds geen enkel bewijs voor overlegd.

De Israëlische regering onder leiding van de conservatieve Premier Benjamin Netanyahu maakt van de gelegenheid gebruik om de recent gevormde Palestijnse eenheidsregering van Hamas en Fatah te ondermijnen. De roep vanuit de Israëlische regering van nog verdere uitbreidingen van de nederzettingen wordt steeds luider en luider. Nog eens 5 miljoen extra shekels zijn uitgetrokken door de Knesset om de Joodse kolonisten te steunen en de illegale nederzettingen in Palestijns gebied uit te breiden. Langzaam maar zeker wordt Palestina op deze manier van de kaart geveegd.

Nu de eerste vrijdag van de Ramadan is begonnen lijkt het verzet van de Palestijnen alles behalve passief te blijven. De eerste twee intifada’s – de Palestijnse opstanden tegen de zionistische bezetting – barstten onder vergelijkbare situaties los. Het Palestijnse volk zal wederom vechten voor hun recht om te leven, het recht op hun geboortegrond en een vaderland. Zij hebben een niet te breken geestdrift nu we aan de vooravond van een derde intifada lijken te staan. Terwijl de agressieve en gewelddadige campagnes van Israëlische veiligheidstroepen tegen Palestijnse burgers alsmaar toe nemen en er steeds weer nieuwe Joodse nederzettingen worden gebouwd of uitgebreid, neemt het verzet ook steeds meer toe. Eens zal de Israëlische apartheidsstaat niet meer in staat zijn om de woede van het Palestijnse volk te onderdrukken en zal het haar vrijheid weten te bevechten.

Keltische_knoop

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s