Solidariteit met de Mi’kmaq

In Canada hebben protesten tegen de omstreden winning van gas en olie door middel van “fracking” op het territorium van de inheemse Mi’kmaq bevolking inmiddels gewelddadige vormen aangenomen. De Mi’kmaq, een inheemse stam wiens voorouderlijke land een groot deel van de Atlantische regio van Canada omvat, vormen momenteel het centrum van verzet in de strijd tegen het zogeheten “fracking”. Bij dit gevaarlijke en omstreden proces worden er grote hoeveelheden water en chemicaliën de grond in gespoten om zo olie en gas uit de onderste grondlagen te kunnen winnen. In de Canadese provincie New Brunwick leidde het verzet hiertegen tot vreedzame demonstraties en blokkades tegen het Texaanse fracking bedrijf S.W.N. Deze protesten liepen echter al snel uit de hand toen de “Royal Canadian Mounted Police” (RCMP) deze vreedzame demonstranten, die probeerden te voorkomen dat hun voorouderlijk land vernietigd werd, met fysiek geweld aanviel en hen met behulp van traangas en onder bedreiging van gewapende sluipschutters wilde verdrijven. Dit resulteerde uiteindelijk in verschillende opstootjes tussen de Canadese politie en demonstranten.

Het Mi’kmaq volk woonde al duizenden jaren in de Atlantische regio van Canada, alvorens zij halverwege de 17de eeuw een vredesverdrag met de Britse kolonisten sloten. In de 19de eeuw werden zij, tegen dit verdrag in, gedwongen om in reservaten te gaan wonen. Vanaf deze tijd werden Mi’kmaq nederzettingen regelmatig onder druk van de koloniale regering van hun territorium verdreven en werden hun tradities bij wet verboden. Al ongeveer 300 jaar zijn er met enige regelmaat conflicten tussen de Mi’kmaq en de Canadese regering. In 1981 nog werden Mi’kmaq vissers in Restigouche door de politie aangevallen omdat zij het voornemen hadden om hun eigen visserij te beheren. Ook in het jaar 2000 liepen de spanningen hoog op toen de Mi’kmaq vissers hun recht op eisten om op kreeft te vissen en zich daarbij tegen de lokale commerciële visserij keerden die de zee leeg visten. Ook deze incidenten ontaarden al snel in strenge repressie door de Canadese politie uit angst voor de alsmaar toenemende onrust onder de inheemse volkeren.

De protesten van de Mi’kmaq tegen de uitbuiting van hun voorouderlijk land moeten dus in de context gezien worden van een eeuwenlange strijd voor het behoud van eigen identiteit, eigen traditie en voor het recht op zelfbeschikking. Hun strijd voor het terug krijgen van de inheemse soevereiniteit en het eigen territorium – een Mi’kmaq natie – is de drijvende kracht achter hun verzet tegen de plunderaars van de S.W.N. en de Canadese overheid.

Echter hun verzet staat niet op zichzelf; over de hele wereld neemt de weerstand tegen het gevaarlijke en omstreden “fracking”, dat grote negatieve gevolgen voor het milieu heeft, met de dag toe. Na aankondiging van schaliegasboringen in het Verenigd Koninkrijk, o.a. in het Schotse natuurpark Galloway, breiden de protesten hiertegen zich snel uit. Ondanks hardhandig ingrijpen door de politie en vele tientallen arrestaties, werden diverse vestigingen van het schaliegasbedrijf Cuadrilla succesvol geblokkeerd door milieuactivisten. Ook in Polen, Oekraïne, Hongarije en Bulgarije is er groot verzet uitgebroken tegen de voornemens om “fracking” toe te staan. Afgelopen juni werd er in Polen nog een boorlocatie van Chevron door lokale boeren bezet, uit angst dat het land dat hun families al vele generaties bewerkten, vergiftigd zou worden. De protesten in Polen werden zo hevig dat de boorprojecten daar zelfs zijn stilgelegd. Ook in ons eigen Nederland zijn er protestbewegingen op gang gekomen tegen het voornemen van onze regering om proefboringen voor de winning van schaliegas toe te staan. Hoewel het verzet nog niet de militante vormen heeft aangenomen zoals we in veel andere landen zien, is de weerstand tegen “fracking” onder de bevolking voor Nederlandse begrippen erg groot.

Onze solidariteit gaat dan ook niet enkel uit naar de moedige Mi’kmaq, die hun voorouderlijke natie verdedigen tegen uitbuiting, maar naar eenieder die in opstand komt tegen de uitbuiting en vervuiling van onze leefomgeving! Voor een duurzame wereld waarin de mens weer in harmonie met de natuur kan leren leven!

 

Keltische_knoop

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s