Israël: De grootste vervuiler van het oostelijke Middellandse Zeegebied

Israël heeft als de belangrijkste Amerikaanse bondgenoot in het Middellandse Zeegebied altijd geholpen om de olie- en gas aanvoer vanuit het Midden-Oosten veilig te stellen. Hoewel de Zionistische staat zichzelf graag het imago van `enige democratie in het Midden-Oosten´ probeert aan te meten, staat het land vooral bekend om haar militaire agressie richting buurlanden en de brute onderdrukking van het Palestijnse volk.

Zionistische leiders hebben al sinds lange tijd een uitermate hecht bondgenootschap met de olie- en gaswinningsbedrijven gesloten. Sinds kort begint Israël zich dan ook steeds meer als een regionale energie-supermacht te profileren door de exploitatie van de regionale gasvelden (bijvoorbeeld via gaswinningsprojecten bij Cyprus en het winnen van schalieolie bij het Shefla bekken en in de Negev woestijn). Grote investeerders zoals Jacob Rothschild en Rupert Murdoch hebben enorme aandelen gekocht in de Israëlische olie- en gaswinningsindustrie.

In 2007 verklaarde de Israëlische Minister van Defensie Moshe Ya’alon dat Israël nieuwe energiebronnen nodig had. Echter het inkopen van gas uit de Palestijnse gasvelden zou er volgens hem toe leiden “dat Israël het terrorisme tegen zichzelf zou financieren”. Sinds ‘Operatie Gegoten Lood’ in 2008 van start ging, heeft het Israëlische leger grote delen van de Palestijnse economische infrastructuur vernietigd en talloze onschuldige burgers vermoord. Tijdens deze militaire operaties confisqueerde Israël bovendien tegen alle internationale verdragen in, de Palestijnse gasvelden om zichzelf verder te verrijken.

Het streven van Israël om een energie-supermacht te worden is natuurlijk niet zonder gevaar voor en zeer ernstige schade aan het regionale milieu. Het winnen van de grote reserves schalieolie en het offshore boren zal ongetwijfeld leiden tot een nog ernstigere vervuiling van het water en de lucht. Bovendien brengt het een reëel gevaar van aardbevingen en ondergrondse brandhaarden met zich mee. Dit heeft dan ook tot de nodige protesten geleid onder de lokale bevolking, maar die vonden geen gehoor in de Knesset. Ondertussen is Israël een van de grootste vervuilers geworden in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Het zijn echter vooral de Palestijnen die onder de zionistische bezetting leven, die het meeste onder deze vervuiling te lijden hebben. Bijna 45 jaar zionistische bezetting en het systematisch tegenhouden van iedere vorm van ontwikkeling in Palestina heeft eveneens diepe sporen in het milieu achtergelaten. De ongeveer 400.000 Joodse kolonisten verbruiken gezamenlijk meer water dan de 2,3 miljoen Palestijnse inwoners in de bezette gebieden. Zij vertonen een uitzonderlijk ecologisch destructief gedrag ten koste van de Palestijnen. Ongeveer 80% van het afval geproduceerd door de joodse kolonisten wordt schaamteloos gedeponeerd in de Palestijnse gebieden. Daarnaast heeft de Israëlische militaire en chemische industrie hier ook nog eens duizenden tonnen zwaar vervuild en gevaarlijk afval gedumpt, met gigantische gezondheidsproblemen voor de bevolking als gevolg. De Palestijnen zijn niet in staat om een einde hier aan te maken en ieder protest er tegen wordt door het Israëlische leger in bloed gesmoord.

De ambities van de zionistische leiders beperken zich echter niet tot Israël alleen. De invloedrijke Joodse lobby in Amerika is eveneens een campagne gestart om de binnenlandse energieproductie van de VS te vergroten. Op deze manier proberen Zionistische instanties om de Amerikaanse olie- en gasproductie te verhogen, om zo de invloed van de islamitische oliestaten op de VS te reduceren en dus het bondgenootschap met Israël nog verder te versterken. Er wordt dan ook actief gelobbyd voor on- en offshore boren, fracking (schalie gas en oliewinning), internationale vrijhandelsverdragen (zoals het TTIP verdrag) en het invoeren van zwaar vervuild teerzand uit Canada naar de VS.

Om die reden hebben sommige Zionistische instanties nu dan ook hun pijlen gericht op het ecologisch activisme. Een voorbeeld hiervan is de ‘Anti-Defamation League’ (ADL), een organisatie die naar eigen zeggen racisme, discriminatie en antisemitisme bestrijdt, maar er voornamelijk een Zionistische agenda op na houdt. Naast het monitoren van ‘extreem rechts’, heeft deze organisatie zich sinds kort ook toegelegd op het monitoren van ecologische activisten. Milieu-activisten en organisaties worden gecriminaliseerd door deze instanties en als ‘eco-terroristen’ gestigmatiseerd.

Deze vijandigheid tegenover de natuur is het Zionisme van oorsprong al niet vreemd. Het Judaïsme met haar antropocentrische visie, kent een lange traditie van ontheiliging van de natuurlijke wereld (dat later overigens door het Christendom werd voortgezet). Het Zionisme is dan ook een moderne voortzetting van deze eeuwenoude Judaïstische vervreemding van de natuur.

Keltische_knoop

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s